Negensprong Koekelare

Brandraam Sint-Audomar

In 1959 werd in Koekelare een nieuwe kloosterkapel ingewijd. Die kapel was een pareltje van moderniserende architectuur door Arthur Degeyter. In die kapel prijkten drie brandramen. Ze verbeeldden Martinus, Vincentius en Audomarus. Het ontwerp was van Cyriel Maertens uit Sint-Andries Brugge, die studeerde aan de kunstacademie in Brugge, Munchen en Berlijn. Werk van hem vind je o.a. in de Sint-Trudo-abdij van Sint-Kruis, in de Godelieve-abdij van Gistel, in de O.-L.-Vrouwekerk van Veurne, in de kerk van Bredene en noem maar op. Zijn werk is sober, met geometrische vlakken, typerend voor de jaren 50. Zeg maar, de elegante modernistische expo'58-stijl, geïnspireerd door Picasso.


Toen de kloosterkapel in 1999 gesloopt werd om ht Meunyckenhof uit te breiden, besefte de directie van het Meunyckenhof de waarde van de kunstwerken. De brandramen werden bewaard met de hoop op een nieuwe bestemming.


Het brandraam van Martinus staat al geruime tijd voor het schoolgebouw van het Sint-Martinusinstituut. Dat van Vincentius staat al meerdere jaren voor het gebouw van het Meunyckenhof. Na een aantal omzwervingen staat ook het brandraam van Audomarus, beter bekend als Sint-Audomar, sinds 1 september 2022 terug in zijn oorspronkelijke omgeving, nl. in de Kerkstraat voor het gebouw van De Negensprong om de kleuters en leeringen dagelijks te verwelkomen.

Met dank aan de regionale adviesraad van Cera voor de waardering van dit kunstwerk en de ondersteuning voor onze school.